Puhujien tulisi tehdä ja vain tekijöiden tulisi puhua

Puhujien tulisi tehdä ja vain tekijöiden tulisi puhua

Törmäsin otsikon sanontaan Nassim Nicholas Talebin kirjassa Oma nahka pelissä. Kirja itsessään ei ole mikään helppolukuisin ja tuntuu että minun kapasiteetillani ei koko kirjan (läheskään) sanomaa saa sisäistettyä. Kirjassa kerrotaan sanonnan olevan Sekstos Empeiriroksen 100- luvun lopulla eläneen antiikin Kreikkalaisen lääkärin ja filosofin käsialaa. Sanonta oli mielestäni niin hyvä, että kirjoitin sen itselleni ylös.

Sanonta kolahti itselleni ja sopii mielestäni erittäin hyvin moneen tilanteeseen. Sanontaa sopii penkkiurheiluun, sijoittamiseen, lasten kasvatukseen, ja vaikka kuinka moneen muuhunkin asiaan.

Neuvoja niiltä, joilla ei ole oma nahka pelissä

Usein ihmiset joilla ei ole kirjan nimen mukaisesti ‘oma nahka pelissä’, eli eivät ole itse altistuneet asialle tai/ja tilanteelle josta antavat neuvoja, neuvot ovat aika yksioikoisia ja omasta kapeasta näkökulmasta annettuja. Neuvot tulevat asian ulkopuolelta, hyvin vajavaisin tiedoin. Neuvon antaja kuitenkin harhaisesti luulee ymmärtävänsä koko tilanteen josta neuvoja antaa. Penkkiurheilija tietää kyllä tilanteet josta olisi maali pitänyt tehdä, tai missä tilanteessa olisi pitänyt syöttää. Ihmeellisesti vaikka neuvonantaja tämän tilanteen täydellisesti hallitseekin ja on tämänkin lajin mestari, istuu hän kuitenkin neuvojansa kotisohvalla antamassa, eikä ole mestaruusottelussa maaleja tekemässä. Tässä luultavasti vain jäänyt kykyjenetsijältä tämä penkkiurheilija tutkan ulkopuolelle? Penkkurheilija on puhuja joka ei tee.

Neuvoja voi tulla perheen ulkopuolelta esimerkiksi lasten kasvattamisesta, kodin ylläpidosta tai muuten vaan arjen pyörittämisestä. Ohjeet tulee ihmiseltä joka ei ole samassa tilanteessa, joko koskaan ollut, tai jo unohtanut minkälainen tilanne todellisuudessa on. Enkä tarkoita tällä sitä että neuvoja ei saisi lainkaan antaa. Voi kuitenkin olla että neuvot ei todella sovi kyseiseen tilanteeseen, vaikka neuvojen antaja kiven kovaa niin uskookin, tilanteen ulkopuolelta asiaa tarkastellen. Neuvojen antaja on puhuja joka ei tee. Eikä tällä ole ‘oma nahka pelissä’. Vertaisten, samassa tilanteessa olevien neuvot taas ovat ehkä enemminkin kokemuksia ja parhaita käytäntöjä vaihtavia, ei välttämättä vain omaa näkemystä tuputtavia.

Sijoittamisessa neuvoja voi tulla ihmiseltä joka ei koskaan ole sijoittanut, eikä sijoita. Neuvot ovat luokkaa sitä, että kerrotaan ettei riskiä kannata ottaa, tai että elämästä tulee nauttia nyt (niinkuin elämästä ei voisi nauttia ilman tavaroiden ostamista), koska huomenna voi jo kuolla, tai että sijoittaminen on riistämistä ja ahneutta. Neuvot tulevat puhujalta joka ei tee.

Ehkä hedelmällisempää olisi saada neuvoja ihmisiltä jotka ovat itsekin jollain tavalla ‘likomassa’ asiasta josta puhuvat. Tällöin neuvot tulevat ‘kentältä’ eikä ‘sohvalta’. Neuvojen antajalla on tällöin todennäköisesti kokonaisvaltaisempi kuva asiasta johon hän neuvoja antaa. Ei tämä itsessään tarkoita sitä että neuvot ovat hyviä. Neuvojen antaja kuitenkin on kentällä ja tällöin tavallaan ”lähempänä” totuutta kuin sohvalta huutelija.

On siis paljon puhujia jotka eivät tee, vaikka asioista lähes kaiken ”tietävätkin”. Näiltä neuvoja tulee ottaa vastaan pienellä varauksella, ne ovat neuvoja sohvalta. Kentältä annetut neuvot taas pelissä mukana olevilta.

Vähäinen tieto antaa varmuuden, enempi tieto epävarmuuden

Koen itse että mitä enemmän asioita teen, tutkin ja otan selvää, sitä vähemmän olen mistään varma. Tällöin pyrin huomioimaan muita vaihtoehtoisia todellisuuksia ja varautua myös jollain tavoin asioihin joista en ole edes tietoinen. Esimerkiksi sijoittamisessa tämä tarkoittaa kohdaltani hajauttamista ja sitä että pyrin jatkuvasti elämään niin että palkasta jää sivuun myös odottamattomiin tapahtumiin. Ehkä viimeisimpänä tämä mahdollisti sen että pystyin rahoittamaan uuden asunnon omarahoitusosuuden säästöistäni ja pörssivarallisuudestani niin että pystyin toimimaan muuttuneessa elämäntilanteessa. Toki tämä tarkoitti valtaosan omaisuudestani laittamista kiinni seiniin, joista se ei ole niin helposti enää irrotettavissa. Jäljelle jäi kuitenkin vielä jonkin verran helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta edessä oleviin yllätyksiin.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Herättikö kirjoitus ajatuksia, pistä viestiä niin jutellaan lisää!