Pitääkö kaikkea ymmärtää mihin sijoittaa?

Pitääkö kaikkea ymmärtää mihin sijoittaa?

Vallalla oleva ajatus on se, että kaikki mihin sijoittaa tulisi ymmärtää. Ajatus on helppo ostaa, sillä onhan tyhmää laittaan rahansa sijoituskohteisiin, joista ei tarpeeksi ymmärrä. Kuitenkin se, että sijoituskohdetta ei täysin ymmärrä, ei tarkoita etteikö se voisi olla hyvä sijoituskohde. Olen lukenut kymmeniä sijoitus ja talouskirjoja, enkä siltikään koe rehellisesti sanottuna ymmärtäväni sijoituskohteitani mitenkään erityisen hyvin (no asunnot kohtuullisen hyvin). Pystyn kyllä halutessani seulomaan osakkeita esimerkiksi tunnulukujen, kuten P/E, P/B, tai ROE:n kautta. Uskon myös että osaan jollakin tavalla seuloa pörssistä hyviä ja huonompia yhtiöitä. En kuitenkaan osaa sanoa missä pörssiyhtiössä on hyvä johto (jos minun pitäisi se itse päätellä), toki varmasti analyytikoiden haastatellessa johtajia voisin nähdä koska haastateltava tietää mistä puhuu ja onko hän erityisen varma puheissaan. En kuitenkaan missään nimessä osaa sanoa, kuinka paljon jonkin tietyn yrityksen johto vaikuttaa yhtiöön ja sen tulevaisuuteen. Tai pystyykö huonostikin johdettu yritys kasvamaan kannattavasti ja näin luomaan omistaja-arvoa, jos tuote on kunnossa ja markkinoilta löytyy kasvavaa ostohalukkuutta tuotteelle, tai jos yrityksen työntekijät ovat niin loistavia että edes huono johtaja ei pysty näiden rakentamaa menestystä tuhoamaan. Tai mikä olisi täysin saman yrityksen arvo, jos johtaja olisi huono, keskinkertainen, tai alansa huippu. En tiedä.

En myöskään osaa millään tavalla arvioida miten esimerkiksi yrityksen laajentuminen ulkomaille onnistuu. Mitä uudelle markkinalle meneminen vaatii ja miten bisneksen saa siellä pyörimään? Onko uudessa maassa erilaiset kuluttajat, jotka haluavat erilaisia tuotteita? Kuinka uusi bisnes lähtee käynnistymään uudessa maassa ja miten tämän riskin pitäisi näkyä osakkeen hinnassa? Entä kuinka tehokkaat ovat markkinat? Osakkeen arvo ei siis ole yrityksen arvo tänäpäivänä, vaan sen hinnassa on jo tulevaisuuden odotukset sisässä. Mutta kuinka pitkälle tulevaisuuteen osakkeen arvo on on tänäpäivänä ankkuroitu? En tiedä.

Osakkeen hinta ei ole aina riippuvainen yrityksen arvosta

Sijoittaessa tulee myös ymmärtää että vaikka luulisi tietävänsä, niin ei välttämättä tiedä. Jos osakkeen hinta nousee, voi helposti luulla olevansa hyvä sijoittaja ja nähneensä osakkeen hintaa nostavat tekijät ennen muita. Ei kuitenkaan ole missään nimessä varmaa, että osakkeen nousu johtuisi juuri niistä asioista mistä sinä luulet sen johtuvan. Osake voi nousta ihan muista syistä ja sinä voi olla täysin pihalla niistä asioista.

Ajoittain markkina käyttäytyy myös epärationaalisesti, tunteet ottavat vallan. Tällöin pörssikurssit voivat esimerkiksi pörssiromahduksen aikana laskea huomattavasti alemmas kuin yrityksen arvon puolesta kuuluisi. Toisaalta osakkeen hinta voi myös nousta hypen mukana korkeammalle, kun yrityksen arvon mukaan kuuluisi, ja noussut arvo voi ruokkia vielä lisää nousua kun muutkin haluavat osalliseksi tuotoista. Tällöin ollakseen oikeassa sijoittajan tulee ymmärtää jo pidemmälle, kuin vain se mitä yrityksen arvo todellisuudessa olisi. Hänen tulee myös osata huomioida se, että nyt ei ole kyse yrityksen arvosta, vaan tulevaisuuden odotuksista ja  muiden sijoittajien tunteista, maniasta tai pelosta.

En kuitenkaan tarkoita että on hyvä sijoittaa asioihin, joista on täysin pihalla. Esimerkkeinä suuren riskin sijoituskohteista pidän itse hypeosakkeita, jotka ovat nousseet suuria prosentteja pöhinän takia. Viputuotteilla sijoittamista. Uusia kryptovaluuttoja. Joukkorahoitusalustoilla rahoitusta kerääviä start-uppeja. Toki näihinkin voi sijoittaa, mutta näissä on todellinen riski menettää suuriakin prosentteja, tai jopa kaikki, sijoitetuista summista.

Mutta toisaalta vaikket täysin ymmärrää s&p 500 indeksin logiikkaa tai suurten ja vakaiden esimerkiksi osinkoaristokraattien toimintaa, voit todennäköisesti silti sijoittaa näihin ja olla suhteellisen turvallisin mielin. Etenkin jos vielä hajautat suorat osakesijoitukset useampaan, esimerkiksi >5 yhtiöön ja hajautat ostojasi ajallisesti, esimerkiksi kuukausittain. Tällöin vaikka olet kuinka pihalla sijotuskohteesta, tulee sijoituksesi todennäköisesti olemaan kannattava pidemmällä aikajänteellä. Ei ole väliä mitä itse ajattelet sijotuskohteestasi, se todennäköisesti menestyy silti suhteellisen hyvin.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Herättikö kirjoitus ajatuksia, pistä viestiä niin jutellaan lisää!