Hajauttaminen osakemarkkinoille

Hajauttaminen osakemarkkinoille

Sijoittamisen aloittamista voi hankaloittaa se, ettei tiedä mihin voi ja uskaltaa sijoittaa. Sijoittamiseen kuuluva riski kasvattaa kynnystä sijoittamisen aloittamiseen, eihän kukaan halua rahojaan menettää. Sijoittamisessa ainoana ”ilmaisena lounaana” pidetään hajauttamista. Hajauttamisella tarkoitetaan rahojen jakamista useamman eri sijoituskohteen kesken. Hajauttamisen hyötynä on se, että pääset osakemarkkinoille ja saat niiltä tulevan tuoton itsellesi, altistamatta itseäsi kuitenkaan liiaksi yksittäisen yrityksen osakkeen arvonvaihtelulle.

Jos sinulla on kaikki rahat kiinni yhden tai kahden firman osakkeessa ja yrityksellä alkaa mennä huonosti, näkyy se isosti sinun omissa sijoituksissasi. Tällöin sinulla on korkeampi riski omien pääomiesi menettämiselle. Kun kuitenkin jaat rahasi useampaan yritykseen, ei ole niin väliä vaikka jollain yrityksellä alkaisi mennä huonommin. Vaikka yksittäinen osake laskisi 50 % lähtötilanteesta, voi se näkyä esimerkiksi muutaman prosentin laskuna sinun salkussasi, kun varasi on hajautettu tarpeeksi laajalle. Toki hajauttaminen laskee myös yksittäisen yrityksen menestyksestä saatavaa jättimäistä tuottoa, jos sinulla on varoistasi kiinni vain muutama prosentti tämän yrityksen osakkeissa. Hajauttaminen toimii siis liikkeitä loiventavana voimana, sekä ylös että alaspäin.

Osakemarkkinoille voi hajauttaa useammalle eri tavalla

Hajautus voi olla maantieteellinen, tällöin sijoitetaan eri maihin ja maanosiin. Maantieteellisestä riskin esimerkkinä voi olla esimerkiksi luonnon katastrofi tai paikallinen poliittinen toimi joka hankaloittaa yrityksen toimintaa, esimerkiksi uuden lain säätäminen. Kun rahat on hajautettu ympäri maailmaa, ei kaikki rahat ole yhden alueen menestyksen varassa. Nykyisin moni suuryritys on kuitenkin ympäri maailmaa toimiva, joten välttämättä yrityksen menestys ei ole kiinni siitä, mitä yhdessä paikassa tapahtuu, kun sitä paikkaa toiminta muualla maailmassa.

toimialakohtainen hajautus on sijoittamista eri toimialoille, tällöin lasketaan riskiä, että yhden toimialan huono menestys tekisi suuren loven salkkuun. Esimerkiksi tupakka- ja öljyteollisuus toimivat esimerkkeinä siitä, mihin ei kaikkia rahojaan kannata välttämättä laittaa.

ajallinen hajautus taas poistaa riskin, että tule laittaneeksi kaikki rahansa pörssiin juuri ennen pörssiromahdusta. Laittamalla kaikki rahat kiinni juuri ennen suurempaa pudotusta, voi indeksiinkin sijoittaessa joutua odottamaan vuosia että pääsee edes omilleen. Ajallinen hajautus tosin onkin lähes kaikille luonnollisin tapa sijoittaa, koska sijoittaminen tapahtuu usein palkkatuloista, joka tulee kuukausittain. Ajallinen hajautus on myös ainoa, joka lieventää pörssiromahdusten aikana tulevia tappoioita. Suurten romahduksen aikana usein lähes kaikki osakkeet laskevat, toimialasta tai maantieteellisestä sijainnista huolimatta, jolloin niiden kaltainen hajauttaminen ei auta.

Kuvassa ajallista hajauttamista. Siniset pisteet kuvaavat ostoja.
Kuvassa ajallista hajauttamista. Siniset pisteet kuvaavat ostoja.

Vaikka aina suositellaan ajallista hajauttamista, on siihen suhtautuminen kuitenkin pääosin vähän ristiriitainen. Seuraavassa kaksi eri tapausta, jossa hajauttamiseen eri suhtautuminen.

  1. Henkilö saa perintöä 50 000 euroa ja haluaa sijoittaa nämä rahat. Tällöin lähtökohtaisesti suositellaan ajallista hajauttamista, esimerkiksi niin että aluksi sijoitetaan 10 000 euroa ja loput kuukauden välein 5000 euroa (ajallisen hajauttamisen ei myöskään tule kestää loputtoman kauan, koska silloin rahat ovat pois markkinalta eivätkä tällöin tuota mitään).
  2. Henkilö on säästänyt palkkatyöstään osakesäästötililleen ja hänellä on nyt siellä sijoitettuna 50 000 euroa. Tälle ei kuitenkaan lähtökohtaisesti suositella kaiken myymistä ja uudelleen ajalllisesti sijoittamista. Tälle suositellaan hyviä hermoja jos pörssiromahdus koittaa.

Näillä kahdella edellisellä on molemmilla tilanne jossa on 50 000euroa sijoitettavaa. Toiselle suositellaan ajallista hajautusta ja toiselle suositellaan kaiken pitämistä pörssissä ja hyviä hermoja. Kumpi sitten on oikeasti parempi neuvo? En tiedä. Riippuu mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sitä ei kuitenkaan osaa kukaan varmaksi sanoa, siksi hajautusta kai suositellaankin. Fakta on kuitenkin myös, että pitkällä aikavälillä pörssi menee ylöspäin ja pörssistä pois olevat rahat ovat mahdollisesti myös ulkona hyvistä tulevista tuotoista. Sijoittamalla osakemarkkinoille altistaa kuitenkin rahansa aina markkinariskille, joka osakesijoittajan tulee hyväksyä. Palkkiona riskistä on luvassa keskimäärin suhteellisen hyvät tuotot.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Herättikö kirjoitus ajatuksia, pistä viestiä niin jutellaan lisää!