Minulla on ollut aktiivista sijoittamista takana nyt noin viisi vuotta. Aktiivisella sijoittamisella en tarkoita, että kävisin sijoitussalkussani aktiivisesti kauppaa, vaan tarkoitan että olen ollut kiinnostunut ja tosissani panostanut sijoitussalkkuni kehittämiseen. Tätä ennen olin kuukausisäästänyt rahastoon oman pankkini kautta, ilman että olisin ollut aiheesta mitenkään erityisen kiinnostunut.
Olen sijoittanut osakkeisiin, asuntoihin, rahastoihin ja kryptovaluuttoihin. Ensimmäiset osakeostot perustuivat analyysiin ”kyllä tää nousee”, eikä todellisuudessa myöhemmätkään osakesijotukseni ole mihinkään oikeaan analyysiin perustunut. Koska en halua käyttää juurikaan aikaa osakesijoittamiseen, olen keskittynyt rahastoihin. Vaikka pääosa sijoituksista on ollut rahastoihin, olen niissäkin joskus innokkaana ottanut vähän näkemystä. Olen sijoittanut mm. lohkoketjuteknologiaan pohjautuvaan rahastoon, teknologia rahastoon, sekä eri maihin sijoittaviin rahastoihin. Yksi näistä rahastosijoituksistani oli Turkkiin sijoittava rahasto.
Ostin Turkkiin sijoittavaa rahastoa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 kesällä. Rahasto oli laskenut suuresti ja ajattelin sen olevan hyvä tilaisuus ostaa sitä. Olin lukenut paljon sijoittamisesta ja tullut tulokseen että yksittäiset osakkeet voivat nousta tai laskea suurestikin, niiden arvo voi mennä vaikka nollaan. Talous on kuitenkin syklistä ja valtioiden tasolla taloudessa menee välillä huonommin ja välillä paremmin. Laskuja seuraa kuitenkin aina pääsääntöisesti nousu. Tämä oli siis silloinen näkemykseni.
Alla olevassa kuvassa on sekä ostoni (merkitty sinisellä) että myyntini (merkitty punaisella) kyseiseen Turkki rahastoon. Ensimmäinen ostoeräni 20.08.2018 oli 1350 euroa. Toinen osto oli 5.12.2018 arvoltaan 1311 euroa. Kolmas ja viimeinen ostoeräni oli 1513 euroa. Koko potin myin pois 3563 eurolla 12.04.2021, kun kuulin uutisissa jostakin pommista mitä oli ammuttu Turkkiin tai Turkista, en muista tarkkaan. Tämä seikkailu maksoi minulle -611 euroa + osingot 83,72 -välityspalkkio x 4 = 80 euroa = 607,28 euroa.
S&P 500
Alla olevassa kuvassa olen merkinnyt samat ostot iSharesin Core S&P 500 rahastoon, jossa on minun salkussani suurin paino. Eli vertauksena, jos olisinkin tehnyt ostot S&P 500 rahastoon, Turkin sijasta. Ajatuksena siis se, että en olisi ottanut niin vahvaa ”näkemystä”, vaan sijoittanut pitkällä aikavälillä hyväksi todettuun. Ilman tarkempaa laskemista voi kuvasta huomata, että tuottoa olisi rahoille samalla aikavälillä tullut tällä tyylillä noin 30-40%.
Pahin on edessä
Vajaat kolme vuotta ensimmäisen oston jälkeen päätin siis myydä koko potin. Kun omistin Turkkirahastoa, junnasi se paikallaan ja laski, kun muu osakemarkkina nousi ylöspäin. Kun lähtökohtaisesti jokainen omistukseni oli viime vuoden osalta miinuksella, on Turkkirahasto vaihtanut suuntaa. Vauhtikin on ollut kiitettävä. Alla kuva rahaston kehityksestä. Myyntini jälkeen rahasto polki vielä reilun vuoden paikallaan, jonka jälkeen se on raketoinut viime vuoden Heinäkuusta alkaen noin 80%.
Vaikka alkuperäinen sijoituspäätökseni osuikin oikeaan (toki syyt nousuun voivat silti olla erit, kuin mitä itse ajattelin) oli aikajänteeni liian lyhyt ja usko loppui kesken. Pitämällä sijoitusta reilun vuoden lisää, olisi se ollut erittäin positiivinen valopilkku salkussani viime vuonna ja tuonut useamman tuhannen euron tuotot. Alla olevassa kuvassa myyntihetkeni merkitty punaisella.
Tämä on yksittäisistä pörssi/rahastosijoituksista kaivellut eniten. Toisaalta parempi tämä, kuin että olisin sijoittanut esimerkiksi Venäjälle sijoittavaan rahastoon, joka oli myös aiemmin mielessäni. Sodan alettua niiden hinnat ovat romahtaneet, pian sodan alkamisen jälkeen niitä myös suljettiin. Usein sanotaan että huonoista sijoituksista oppii. En kyllä tiedä opinko tästä mitään. Oliko strategiani nyt toimiva ja minun tulisi kokeilla sitä jatkossakin, vielä pidemmällä aikajänteellä. Vai tuleeko minun lopettaa vahvemman näkemyksen ottaminen ja keskittyä vain perusasioihin.
Kerro alla sinun mieleenpainuvin sijotusmokasi.