Suuressa osassa Suomea asunnosta saatava vuokratuotto on asuntosijoittamisen ainut tuottoa tahkova asia (pl. alueet joissa asunnon hinnat nousevat). On siis lähes välttämätöntä sijoitustoiminnalle, että vuokralainen maksaa vuokransa. Ja vaikka arvonnousua tulisikin, on usein vuokratuotto se jolla maksetaan asuntoon kohdistuvat lainanlyhennykset, tai ainakin valtaosa niistä. Ei siis ihme että vuokrien viipyminen voi aiheuttaa pientä stressin poikasta.
Kun koittaa vuokranmaksupäivä, eikä tilille tule rahaa, kuinka siihen tulisi suhtautua? Pitäisikö vuokralaiselle laittaa vihainen viesti, tai uhata häädöllä. Vai toimisiko postiluukkuun viety virallinen maksumuistutus paremmin? Vai voisiko ehkä odottaa muutaman päivän ennen toimiin alkamista ja jos ei rahat ole silloin vielä tullut, niin toimia tehokkaasti ja toteuttaa kaikki edellämainitut? Vai voisiko pelkkä ystävällinen soitto tai tekstari ja tilanteen tarkistaminen vuokralaiselta riittää ensihätään?
Itselläni on parin vuokralaisen kanssa tullut vuokra myöhässä. Toisen kanssa myöhästyminen on ollut melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Toisen kanssa on kyseessä ollut yksittäinen kerta.
Minulle ei ole oikeastaan niinkään väliä, minä päivänä vuokra tulee, kunhan se saman kuun puolella tulee. Pidän tileillä sen verran puskuria, että lainanlyhennykset kyllä hoituvat vaikkei kyseisen kuun vuokra olisikaan tullut vielä tilille. Olen kuitenkin ollut vuokralaisiin yhteydessä viestillä, jos vuokrat ovat muutaman päivän myöhässä. Kysyn vuokralaiselta, että onko hän vielä maksanut vuokria ja jos ei, niin koska maksaa. Näihin viesteihin sopivat mielestäni hymiöt, koska näin on helpompi tulkita viestin lähettäjän sävyä viestille. Esimerkiksi:
” Moi, oletko vielä maksanut tämän kuun vuokraa”
vrt.
” Moi, oletko vielä maksanut tämän kuun vuokraa 😊”
Ajattelen itse, että jälkimmäinen viesti on helpompi tulkita positiivis-sävytteiseksi ja siihen on helpompi vastata, vastaus kertoen tai ongelmaan ratkaisua hakien.
Itse ymmärrän sen, että joskus elämässä voi tulla tilanteita että vuokra jää syystä tai toisesta vähäksi aikaa rästiin. Esimerkiksi joku yllättävä isompi meno tai vaikka viivästys palkanmaksussa. On mielestäni täysin selvää, että joskus vuokranmaksu ei ole ensimmäisenä mielessä vaan elämässä on akuutimpia ja tärkeämpiäksin asioita. Elämässä voi olla hetkiä, kun ei kiinnosta tippaakaan, maksaako vuokransa ajallaan vai kaksi viikkoa myöhässä. Aika inhimillistä. Olisi ehkä jopa aika itsekästä vuokranantajalta olettaa, että mikään asia ei voisi mennä toisella ihmisellä vuokranmaksun edelle, ikinä. En asu nyt itse vuokralla, enkä ole sellaisessa taloudellisessa tilanteessa että epäilisin olevani tiukilla vuokranmaksun kanssa. Toisaalta kymmenen vuotta sitten jos olisin asunut vuokralla, olisi jokin iso yllättävä meno voinut hankaloittaa vuokranmaksua, jolloin olisin itse voinut olla siinä tilanteessa. Eikä ole lukkoon lyötyä, etteikö sellainen tilanne voi olla itsellä esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä. On mielestäni täysin selvää ja väistämätöntä, että tarpeeksi isosta otannasta löytyy ihmisiä jotka ovat tilanteessa, jossa maksukyky on ainakin hetkellisesti heikentynyt.
Ajattelen että hyökkäävä ja agressiivinen puuttuminen on tilanteessa väärin ja siksi niin ei tule toimia. Jos rahatilanne on hetkellisesti, tai ollut jo pidempäänkin huono, on se varmasti jo itsessään stressaava tilanne. Tilannetta ei varmasti helpota, jos vuokranantaja soittelee tai lähettelee raivopäissään uhkausviestejä. Lisäksi hyökkäävillä viesteillä saa varmasti katkaistua aiemman, mahdollisesti hyvän, keskusteluyhteyden vuokralaiseen ja asiasta kommunikointi ja sen järjestely vaikeutuvat entisestään.
Bonuksena voi olla, että kun olet vuokralaista kohtaan ymmärtävä ja joustava, nouset jopa vuokralaisen päänsisäisellä listalla korkeammalle. Tämä voi tarkottaa että vuokralaisen motivaatio vuokranmaksua kohtaan kasvaa ja parhaassa tapauksessa hän tekee jopa ”ylimääräisiä” asioita sen eteen, että saa vuokransa sinulle maksettua.
Pingback: Omat sijoitusasunnot arvioinnissa: Asunto #3 - Sijoitanverkkareissa