Miksi osingot tulevat sijoittajalle kalliiksi?

Miksi osingot tulevat sijoittajalle kalliiksi?

HUOM! Seuraava ei päde osakesäästötilin kohdalla. Vuosittaiset osingot tuovat sijoittajan kassaan rahaa. Näin tuotto on konkreettisempaa, kuin jos se olisi ‘vain’ kiinni osakkeen hinnassa. Sijoittaja pystyy ostamaan osingoillaan esimerkiksi lisää samaa yritystä, kuin josta oli aiemmin osingot saanut. Näin osakkeiden määrä kasvaa, josta taas seuraa suuremmat osingot ensi osingonjaossa (olettaen, että osinko pysyy samana). Näin ollen pitkällä aikavälillä 100 osaketta voi muuttua esimerkiksi 200 osakkeeksi, kun osingot on aina laitettu takaisin niitä maksavaan yritykseen.

Entä jos yritys pitäisikin koko tuloksen itsellään, eikä näin ollen maksaisi osinkoa. Tämä nostaisi osakkeen arvoa, mutta missään vaiheessa osakkeiden nimellismäärä ei kasvaisi. Sijoittajalla olisi 100 osaketta nyt ja samat 100 kymmenen vuoden päästä. Kumpi olisi parempi tulos sijoittajan kannalta, olettaen että osakkeen vuosituotto on molemmissa tapauksissa usein osakkeen vuosituotoksi sanottu 7% ja osinkoa jakava yritys maksaisi keskimääräistä 4% osinkotuottoa.

 

Vaihtoehto 1 (Ei osinkoa):

Sijoittaja ostaa osakkeita 1000 eurolla ja antaa osakkeiden elää omaa elämäänsä 20 vuotta. Osakkeiden vuostituotto on aiemmin mainitsemani 7%. 20 vuoden kuluttua osakkeiden arvo on noussut 3870 euroon. Näin ollen arvo on lähes nelinkertaistunut ja tuottoa on tullut 2870 euroa.

Vaihtoehto 2 (Osinko):

Sijoittaja ostaa osakkeita 1000 eurolla ja antaa osakkeiden elää omaa elämäänsä 20 vuotta. Osakkeiden vuosituotto on jälleen sama 7% josta osinkotuotto on 4%. Tuleva ero vuosituottoon tulee kuitenkin veroista, jotka osingoista maksetaan. Osingoista maksettava vero on 25,5%, eli 100 euron osingoista veroa maksetaan 25,5 euroa. Kun vero on otettu osingoista pois, jää vuosituotoksi 5,98%, pyöristän sen tässä kuuteen. Sijoittaja on siis pitänyt osaketta 20 vuotta, saanut 7% vuosituoton josta osinkotuotto on 4%, osingonmaksun jälkeen osingot on laitettu täysimääräisesti takaisin samaan osakkeeseen. 20 vuoden kuluttua sijoittajalla on tällöin 3207 euroa Arvo on siis vähän yli kolminkertaistunut ja tuottoa on tullut 2207 euroa.

Sijoittajan saama osinko on näin ollen ‘maksanut’ tälle 663 euroa. Tässä laskelmassa ei otettu myöskään mukaan kaupankäyntikuluja, jotka tulisi maksaa kun osingot sijoitettaisiin uudelleen. Ne tekisivät esimerkiksi kuuden euron kappalehinnalla yhteensä 120 euroa.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Herättikö kirjoitus ajatuksia, pistä viestiä niin jutellaan lisää!